Online szókereső játékokA szókereső játék többféleképpen terjedt el a köztudatban.
Tegyünk egy kis rendet a témában és nézzük meg, milyen szókeresőket ismerünk.

1. Szókereső egyenlő oldalú négyzetrácsos táblán

Ebben a játékban különböző méretű és felosztású négyzetrácsos táblán kell megkeresni a szavakat tetszőleges mozgással.

Minden egyes rácsban egy-egy betű található. A faladat az, hogy keressünk meg minél több értelmes magyar szót. A szabály az, hogy tetszőleges irányban és tetszőleges hosszan lehet közlekedni szabadon a táblán, akár cikk-cakk alakban is. Tehát kiindulunk egy kezdő betűtől és haladhatunk felfelé, lefelé, balra, jobbra vagy akár átlósan is bármelyik irányba. A lényeg, hogy ahogy haladunk a táblán, a betűket összeolvasva egy értelmes magyar szót kapjunk. A tábla 2x2, 3x3, 4x4, vagy akár 8x8 méretű is lehet. Minél nagyobb, annál több és annál hosszabb szót rejt a tábla.

Eredetileg ezt a játékot 3x3-as méretben a Hasbro játékgyártó cég dobta piacra és ennek köszönheti népszerűségét. Azóta több változata is készült és emellett rengeteg online szókereső található az interneten. Az online változat előnye, hogy könnyedén körbe forgatható 90 fokkal a tábla úgy, hogy a betűk nem fognak oldalra, vagy fejjel lefelé fordulni, mint a hagyományos kivitelben.

Online szókereső játék


2. Szókereső tetszőleges, nagy méretű, sűrű négyzetrácsos táblán

Ebben a játékban általában nagyobb méretű, sűrűn rácsozott táblán kell megkeresni a szavakat korlátozott mozgási lehetőséggel.

Minden egyes rácsban egy-egy betű található. A tábla mellett fel vannak sorolva azok a szavak, amelyeket meg kell keresni. A cél, hogy megtaláljuk ezeket a szavakat a táblán úgy, hogy tetszőleges irányba és tetszőleges hosszan olvashatjuk össze a betűket. Kanyarodni, vagy cikk-cakkban haladni nem lehet. A lényeg, hogy ahogy haladunk a táblán, a betűkből egy értelmes magyar szót alkossunk. A négyzetrácsos tábla általában 100-300 betűből áll és 10-50 értelmes magyar szó található benne. Létezik olyan változata is, amikor nincsenek megadva a keresendő szavak, hanem nekünk kell azokat megtalálni.

Az újságárusoknál többféle szókereső rejtvény újságot lehet kapni, de az interneten található még pár online verziója is.

Online szókereső betűkből: Szógenerátor